Bakkerijen
Industriële bakkerijen zijn grootschalige bedrijven die op commerciële basis grote hoeveelheden brood, gebak en andere bakkerijproducten produceren. Ze leveren doorgaans aan supermarkten, restaurants, hotels en andere afnemers binnen de voedingsindustrie.
Kenmerken
Kenmerkende eigenschappen van het segment industriële bakkerijen zijn:
Uitdagingen met voedselafval in industriële bakkerijen
1. Overproductie
Om aan de variabele vraag van klanten te voldoen, wordt vaak meer geproduceerd dan verkocht kan worden, wat leidt tot overschotten.
2. Productiefouten:
Verkeerde samenstelling van ingrediënten, technische storingen of fouten in het productieproces kunnen leiden tot batches die niet aan de kwaliteitseisen voldoen en daarom worden weggegooid.
3. Verouderde voorraad:
Producten die de houdbaarheidsdatum bereiken zonder te worden verkocht, moeten worden afgevoerd.
4. Retouren van winkels:
Onverkochte producten die vanuit supermarkten en andere verkoopkanalen worden geretourneerd, belanden vaak in de afvalstroom.
5. Restanten en productie-verlies, deeg- en bakverliezen, snij- en vormverlies:
Bij de productie en het snijden en vormen van producten ontstaat afval welke niet gebruikt worden.
6. Onjuiste voorspellingen:
Inefficiënties in de vraagvoorspelling leidt tot een mismatch tussen productie en daadwerkelijke verkoop.
7. Milieu-impact:
Het weggooien van voedsel draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen tijdens zowel de productie als bij de afvalverwerking, wat een negatieve impact op het milieu heeft.
8. Economische verliezen:
De kosten van grondstoffen, arbeid en energie die worden besteed aan het produceren van ongebruikt voedsel leiden tot economische verliezen.
Oplossing
Door de inzet van de Ecocreation Ecodigester kunnen industriële bakkerijen op locatie al het bakkerijafval omzetten naar veevoer, dat verkocht kan worden aan veevoerproducenten, of naar bodemverbeteraar, die gebruikt kan worden bij de teelt van graan. Dit creëert korte circulaire ketens waar iedereen baat bij heeft.
Industriële bakkerijen verminderen zo hun voedselafval, verkleinen hun ecologische voetafdruk, besparen kosten en leveren een positieve bijdrage aan het milieu.
De voordelen:
Organisch afval
wordt een waardevolle grondstof: compost
Minder afval
dus minder kosten
Minder transport
dus minder vervuiling
Minder kunstmest nodig
dus minder uitputting van fossiele bronnen en minder vervuiling
CO2
verminder jouw CO2 uitstoot
Trotse werknemers
betrokken relaties/leveranciers en enthousiaste klanten
Vraag onze infographic aan
Benieuwd naar Ecocreation en de Ecodigesters? Vraag kosteloos onze infographic aan. Hierin kunt u beknopt lezen wie Ecocreation is, waar wij voor staan, hoe wij uw bedrijf kunnen vergroenen en hoeveel uw bedrijf hiermee kan besparen.